T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI
TÜRK AKREDİTASYON KURUMU

Haberler

01.11.2019  Haberler
20. Yıl Etkinliği Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt ÇAVUŞOĞLU’nun teşrifleri ile gerçekleştirilmiştir

Kurumumuz, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından düzenlenen “TÜRKAK’ın kuruluşunun 20. Yıl Etkinliği" Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt ÇAVUŞOĞLU’nun teşrifleri ile 1 Kasım 2019 tarihinde Antalya’da gerçekleştirilmiştir.

Etkinliği aynı zamanda Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Sayın Faruk KAYMAKCI, Antalya Valisi Sayın Münir KARALOĞLU, TÜRKAK’ın uluslararası anlaşmalarla bağlı bulunduğu bölgesel birlik “Avrupa Akreditasyon Birliği" (EA), çatı birlikler “Uluslararası Akreditasyon Forumu" (IAF) ve “Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon Birliği" (ILAC) ve diğer bölgesel birliklerin temsilcileri ile TÜRKAK paydaşları ve çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarının üst düzey temsilcileri teşrif etmişlerdir.

Programda konuşmalar, panel, yirminci yıl kısa film gösterimi, TÜRKAK süreç otomasyon projesi tanıtım filmi gösterimi gerçekleşmiş ve etkinlik plaket takdimleri sona ermiştir.

Genel Sekreter Sayın Banu MÜDERRİSOĞLU konuşmasında ülkemizin geçtiği hassas süreçlerden ve bu süreçte kendisine güvenen, destek olan başta Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN olmak üzere Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt ÇAVUŞOĞLU’na saygı ve şükranlarını iletmiştir. Her zaman daha iyiyi hedefleyen bir yaklaşımla çalışmalarını sürdüreceğini ve bu görevi bir bayrak yarışı olarak gördüğünü belirten MÜDERRİSOĞLU geçmiş dönemde görev yapmış yöneticilere ve tüm çalışanlara teşekkür etmiştir.

TÜRKAK’ın yirmi yıl önce kurulmasıyla uygunluk değerlendirme kuruluşlarının uluslararası geçerliliklerinin sağlanması yönünde önemli bir adım atıldığını, akreditasyonla uygunluk değerlendirme kuruluşlarının yetkinliğinin arttığını ve TÜRKAK’ın ulusal ve uluslararası çalışmalarını yakinen takip ettiğini ve gurur duyduğunu belirten Dışişleri Bakanı ÇAVUŞOĞLU, Genel Sekreter Banu MÜDERRİSOĞLU’na yeni görevinde başarılar dilemiş, çalışmalarında her zaman yanında olacağını bildirmiştir.

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk KAYMAKCI konuşmasında, TÜRKAK’ın gümrük birliğinin bir gereği olarak oluşturulduğunu, 1996’dan bu yana gerçekleştirilen 2.3 trilyon Avroluk ticaret hacminin altında yatan gerçeğin akreditasyon olduğunu, buzdağının görünmeyen kısmının akreditasyon çalışmaları, yâni TÜRKAK’ın çalışmaları olduğunu ve bununla gurur duymamız gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca, Bakan Yardımcısı KAYMAKCI uluslararası camiadan katılımcılara seslenerek kalite dünyasına, iyi ürünlerin piyasaya arzına ve dünyada ticaret hacminin geliştirilmesine hep birlikte katkı sağlanacağına inancının tam olduğunu bildirmiştir.

Etkinlik programında TÜRKAK’tan ilk akredite olmuş kuruluşlar olan Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve Türk Loydu temsilcileri konuşmalarını gerçekleştirmişlerdir. TSE Başkanı Prof. Dr. Adem ŞAHİN konuşmasında ilk akredite olan kuruluşlardan biri olmanın gururu ile ülkemizin ekonomik kalkınmasında önemli rol oynayan TÜRKAK’ın yirminci yılını kutlamıştır. Türk Loydu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ayfer ADIGÜZEL ise uygunluk değerlendirmesinin bir ürün pasaportu olduğu bilinciyle TÜRKAK’ın ilk akredite ettiği kuruluşlardan biri olmalarından onur duyduğunu ifade etmiş ve TÜRKAK’ın yirminci yılını tebrik etmiştir.

Uluslararası organizasyonların üst düzey temsilcilerinden Avrupa Akreditasyon Birliği (EA) Genel Sekreteri Sayın Dr. Andreas STEINHORTS, her ülkenin sadece tek bir ulusal akreditasyon kurumu olabileceği gerçeği düşünüldüğünde, Avrupa Komisyonu tarafından görevlendirilen ve akreditasyonunun Avrupa’da istikrarlı ve harmonize bir biçimde uygulanması ile ulusal akreditasyon kurumlarının gözlemlenerek tanınmalarının sağlanması misyonu olan ve 50 üyesi olan EA’nın 50 ülkede faaliyetlerini sürdürdüğünü belirtmiştir. Bu kuruluşlardan biri olan TÜRKAK’ın EA’nın çok önemli ve aktif bir üyesi olduğunu, EA komitelerinde etkin bir şekilde yer aldığını, TÜRKAK akreditasyonlu belge ve raporların hem gönüllü hem de zorunlu alanda Avrupa’da kabul edildiğini bildirmiştir.

Avrupa Akreditasyon Birliği (EA) Başkan Yardımcısı Sayın Maria PAPATZIKOU oldukça aktif bir üye olan TÜRKAK’ın EA ailesinin bir ferdi olmasından dolayı memnuniyet duyduğunu, TÜRKAK’ın tüm kapsamlarda tanınırlığı olan ilk kurumlardan biri olduğunu, geçtiğimiz yıllarda alanlarında yetkin olan TÜRKAK çalışma arkadaşlarıyla iş yapmış olmaktan mutluluk duyduğunu, TÜRKAK’ın yetkin eş değerlendiricileri sayesinde EA eş değerlendirme sistemine katkısının çok önemli olduğunu belirtmiş ve son olarak EA Muayene Komitesi başkanlığına seçilen Orbay EVRENSEVDİ’yi tebrik etmiştir.

Genel Sekreterimiz Banu MÜDERRİSOĞLU’nun atanmasını tebrik ederek sözlerine başlayan Avrupa Akreditasyon Birliği (EA) Eski Başkanı ve Uluslararası Akreditasyon Forumu Eski Başkanı Sayın Thomas FACKLAM, TÜRKAK’nın her geçen gün yetkinliğini artırdığını ve EA’nın tüm kapsamlarında yetkinliğini kanıtladığını belirtmiştir. FACKLAM ayrıca EA komite faaliyetlerinde sadece toplantılar yapılmadığı aynı zamanda ekip oluşturma faaliyetleri de gerçekleştirildiğini, çünkü akreditasyonun birbirine bağlı bir aile olmak demek olduğunu dile getirmiştir.

Uluslararası Laboratuvar Akreditasyon Birliği (ILAC) Başkan Yardımcısı Sayın Maria Isabel LOPEZ MARTINEZ, ILAC’ın her yıl gelişerek büyüyen, iki ay önce Yeterlilik Testleri alanında anlaşma imzalayan ve EA, ILAC, IAF gerekliliklerini karşılamak için gerekli olan çalışkanlık, iyi bir strateji, doğru bir vizyon ve sabır karakteristiklerinin hepsine sahip olan TÜRKAK ile gurur duyduğunu belirtmiştir. Ayrıca kendisini TÜRKAK’a çok yakın hissettiğini, mensubu olduğu kurumu Meksika Akreditasyon Kurumu’nun (EMA) TÜRKAK ile aynı yılda doğduğunu ve birçok benzerliklerinin bulunduğunu ifade etmiştir.

Uluslararası Akreditasyon Forumu (IAF) Başkan Yardımcısı Sayın Emanuele RIVA TÜRKAK’ın 20 yılından bahsediyorken aslında 26 yıllık bir geçmişe sahip olan IAF ile çok yakın tarihleri konuştuğumuzu belirtmiştir. Sadece %3’ü belgelendirilmiş olan ülkesi İtalya’daki şirketlerin gayri safi yurt içi hasılaya %40 oranında katkı sağladığı, diğer yandan ihracat yapan İtalyan şirketlerin sadece %13’nün belgelendirilmiş olduğu ve bunların ihracat yapılan ürünlerin %53’ünü ürettiği örneklerini vererek akreditasyonun ekonomilere büyük bir katkısının olduğunu ifade etmiştir. Sonuç olarak da bu etkinlik ile sadece yirmi yılı değil aynı zamanda pazara sağlanan katma değeri kutladığımızı vurgulamıştır.

Etkinliğin panel bölümü “Akreditasyonun Ürün Güvenliğindeki Rolü, Mevcut Durum ve Gelecek Perspektifi" hakkında gerçekleştirilmiştir. Panel Sanayi ve Verimlilik Genel Müdürü ve TÜRKAK Eski Genel Sekreteri Dr. Halil İbrahim ÇETİN moderatörlüğünde ve IAF temsilcisi Norman BRUNNER, EA temsilcisi Kevin BELSON, Afrika Akreditasyon Birliği (AFRAC) temsilcisi Ron JOSIAS ve TÜRKAK Kurucu Genel Sekreteri Atakan BAŞTÜRK’ün değerli görüşlerini sunmasıyla gerçekleştirilmiştir.

Panel sonunda etkinlikte yer alamayan ILAC Başkanı Sayın ​Etty FELLER’in tebrik mesajı okunmuştur.

Son olarak Dışişleri Bakanı ÇAVUŞOĞLU tarafından panelist konuklarımız ve yabancı konuşmacı konuklarımız ile Kurumumuzdan emekli çalışma arkadaşlarımıza plaket takdim edilmiştir.

Etkinlikte ayrıca ağırladığımız birçok uluslararası temsilciden biri olan ve Bulgar Akreditasyon Kurumu (BAS) adına Türkiye’de bulunan Genel Sekreter Yardımcısı Aleksander RADOVSKI ile ev sahibi TÜRKAK Genel Sekreteri Banu MÜDERRİSOĞLU tarafından TÜRKAK ve BAS adına Mutabakat Zaptı imzalanmıştır. Haberin ayrıntılarına https://web.turkak.org.tr/Haber/59 linkinden ulaşılabilecek ilgili haberden ulaşabilirsiniz.

TÜRKAK ailesi olarak yirmi senedir güvenle ve gururla hizmet verdiğimiz ülkemizin genç ve dinamik kurumunun bu önemli gününde bizlere güvenen ve destek veren başta Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’a ve teşrifleri ile bizleri onurlandıran Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt ÇAVUŞOĞLU’na, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Büyükelçi Sayın Faruk KAYMAKCI’ya, Antalya Valisi Sayın Münir KARALOĞLU’na, uluslararası birliklerin temsilcilerine, kamu kurum ve kuruluş temsilcilerine, özel sektör temsilcilerine, tüm paydaşlarımıza ve tüm ekip arkadaşlarımıza ayrı ayrı sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Ayrıca yaşamını yitiren ekip arkadaşlarımızın her birini saygı, sevgi ve rahmetle anıyoruz.