Test TÜRK AKREDİTASYON KURUMU| Medya
T.C. DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI
TÜRK AKREDİTASYON KURUMU

Haberler

01.10.2025  Haberler
Müderrisoğlu: “Gıda güvenliği geleceği güvence altına almanın anahtarıdır.“

FSSC Vakfı tarafından İstanbul’da düzenlenen Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Toplantısı, TÜRKAK Genel Sekreteri Banu Müderrisoğlu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Akademisyenler, uzmanlar ve uluslararası paydaşların yoğun ilgi gösterdiği toplantıda, gıda güvenliği, kapasite geliştirme ve bölgesel iş birliği konuları ele alındı.

Genel Sekreter Müderrisoğlu konuşmasında gıda güvenliğinin çağımızın en kritik konularından biri haline geldiğini vurgulayarak, tüketici sağlığının korunması, sürdürülebilir üretim ve güvenli ticaretin güçlü bir kalite altyapısıyla mümkün olabileceğini belirtti.

FSSC gibi küresel kabul görmüş programların, yalnızca üreticiye değil, tüketiciye de güvence sağladığını söyleyen Müderrisoğlu, “TÜRKAK olarak bu güvenin temelini oluşturan akreditasyon hizmetlerini, uluslararası standartlara uyumlu, şeffaf ve güvenilir bir yapıda sunuyoruz” dedi.

Türkiye, FSSC 22000 Belgelerinde Önemli Bir Aktör

Müderrisoğlu, TÜRKAK tarafından akredite edilen kuruluşlar aracılığıyla Türkiye’de bugüne kadar 1.100’ün üzerinde FSSC 22000 belgesi düzenlendiğine ve dünya genelinde yaklaşık 40.000 belgelendirme yapıldığı düşünüldüğünde Türkiye’nin bu alandaki rolüne dikkat çekti.

Dijitalleşme, Sıfır Atık ve Yapay Zeka Odaklı Dönüşüm

TÜRKAK’ın hayata geçirdiği Akreditasyon Süreç İşletim Sistemi (ASİST) ile tüm süreçlerin dijital bir platform üzerinden yönetildiğini belirten Müderrisoğlu, “Artık yalnızca zaman ve kaynak tasarrufu değil, aynı zamanda sıfır kağıt ve sıfır atık prensibiyle çevresel sürdürülebilirliği de destekliyoruz,” ifadelerini kullandı.

TÜRKAK’ın büyük veri ve yapay zeka temelli sistemlere geçiş için de çalışmalar yürüttüğünü açıklayan Müderrisoğlu, “Tüm akreditasyon süreçlerimizde kendimize ait yapay zeka destekli sistemler geliştirme üzerine çalışıyoruz” dedi.

Müderrisoğlu, TÜRKAK’ın küresel ölçekteki konumuna da değinerek, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı (UNIDO) tarafından yayımlanan “Sürdürülebilir Kalkınma Endeksi için Kalite Altyapısı” raporunda TÜRKAK’ın akreditasyon alanında 100 tam puan alarak zirveye yerleştiğini hatırlattı.

6 Yılda 12 Yeni Alanda Hizmet

TÜRKAK’ın yalnızca mevcut alanlarda değil, yeni gelişen sektörlerde de hizmet verdiğini belirten Müderrisoğlu, son 6 yılda havacılıktan biyobankacılığa, karbon ve su ayak izi doğrulamasından orman yönetim sistemlerine kadar toplam 12 yeni akreditasyon alanının eklendiğini ifade etti.

Ayrıca, ilk akreditasyon verilme süresinin 10,5 aydan 5 aya indirildiğini, hizmet memnuniyet oranının %95’e ulaştığını, denetçi havuzunun %40’ının yenilendiğini ve performans puanının %95’e çıktığını paylaştı.